Karcinom na gušterači

U ranim fazama simptomi i znaci bolesti obično se navode kao osećaj nadutosti i neprijatnosti u stomaku, gubljenje apetita. Ipak, lekari i pacijenti tretiraju ove simptome kao jednostavne bolove u stomaku, zbog čega je teže uspostaviti ranu dijagnozu bolesti.

Šta predstavlja?

Karcinom na gušterači se javlja kada ćelije u pankreasu rastu nekontrolisano i razmnožavaju se veoma brzo. Ove ćelije se mogu akumulirati u formi tumora. Rak se najčešće formira u kanalima gušterače i poznat je kao adenokarceninom. Kanali gušterače su obloženi ćelijama koje proizvode digestivne sokove.Karcinom, takođe, može nastati i u ostrovskim ćelijama, međutim ovakve ćelije su veoma retke. Kancerogene ćelije u kanalima gušterače nazivaju se rak gušterače ili adenokarcinom.

Koji su faktori rizika?

Rizična grupa, kad je rak na gušterači u pitanju, su osobe uzrasta između 40 i 60 godina.

Koji su simptomi?

Prvi simptomi bolesti, koji su zajednički za sve pacijente, su naduvenost u gornjem delu stomaka, osećaj neprijatnosti, gubljenje apetita. Generalno, ovi simptomi se najčešće ignorišu i ne shvataju ozbiljno od strane pacijenata i lekara, i dijagnosticiraju se kao obični bolovi u stomaku. Međutim, u nekim slučajevima namah se javlja dijabetes, i to možeda uputi da je u pitanju rak na gušterači. Kod pacijenata bez porodične istorije dijabetesa, ovakvo stanje privlači pažnju. Kada je bolest u naprednoj fazi, mogu se javiti jaki bolovi u stomaku i leđima, žutica, gubitak težine, naduvenost u stomaku. Nažalost, ovi nalazi su indikator da je granica za tretman bolesti pređena.

Kako se dijagnosticira?

Za dijagnozu raka na gušterači rade se testovi krvi i druga snimanja. Vrednosti tumor markera CEA i CA 19 9 kod ovih pacijenata su u najvećem broju slučajeva visoki. Kod pacijenata sa neprohodnim žučnim kanalima, vrednosti bilirubina i testova za određivanje funkcije jetre mogu biti visoke. Sledeći dijagnostički metodi mogu biti: ultrazvuk, kompjuterska tomografija i magnetna rezonanca. Uz pomoć ovih metoda bolest se može lako otkriti.

Kako se leči?

Prioritetni metod u tretmanu je hirurško odsranjivanje tumora. Postoperativno, skoro kod svih pacijenata neophodna jehemoterapija i radioterapija. Ukoliko se tumor u celosti ne može odstraniti hirurškim putem, počinje se sa hemoterapijom i radioterapijom, pre operacije, kako bi se umanjila veličina tumora, a hirurški tretman dao rezultate. Ako je bolest metastazirana tj. proširena na drugim organima, primenjuje se samo jedna metoda a to je hemoterapija.

Gušterača se nalazi iza želuca i to je mesto limfnih sudova, gde prolazi mnogo krvi . Zato, posle tretmana, verovatnoća da se bolest ponovo pojavi je veoma velika. Koda pacijenata koji su bili lečeni, postoji rizik da se bolest ponovo pojavi u roku od 3 godine. Efikasnije lečenje i duži period življenja očekuje se pronalaskom i upotrebom efikasnijih hemoterapeutskih agenasa.

Koji su rizik faktori?

Nažalost, još uvek nije poznat rizik faktor za ovu bolest. Međutim, poznato je da je kod pušača rizik veći. Takođe, rizik faktorom se smatra hronična konzumacija alkohola, ali to još nije dokazano.

NOVOSTI & DOGAĐAJI

Magnetna rezonanca 3 tesla donosi novu eru u dijagnostici, Dr. Dusko Mihajloski

Investicija u najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu 3 tesla je još jedna potvrda opredeljenja „Adžibadem Sistine“ da bude lider u regionu. Od… Read More

MRI 3 Tesla - NOVA ERA U DIJAGNOSTICI

MRI 3 Tesla predstavlja najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu, koji je za prvi put…

Radiohirurgija na revolucionarnom TRILOGY jedino u „Adžibadem Sistini“

Radiohirurgija je vrsta zračne terapije pomoću koje se tretiraju tumori, najčešće u…

SVEDOČANSTVA

Ljudskost je zaštitni znak „Adžibadem Sistine“

izvor: Hello Magazin Svi je obožavaju, dive joj se i vole je. Ali tek kad je lično upoznate shvatite zašto. Jednostavno vas začara svojom posebnom… Read More

ONLINE PRINTS

Click to view publications

Language