U Kliničkoj bolnici „Adžibadem Sistina“ otvoren je prvi privatni PET centar u Makedoniji i regionu. Raspolaže sa PET/KT aparatom pomoću kojeg se identifikuju tumori u ranijim fazama i utvrđuje se dali su ovi tumori benigni ili maligni. Aparat se takođe koristi u dijagnozi neuroloških i kardioloških oboljenja.

PET/KT je jedna od najefikasnijih tehnika za snimanje koja je danas na raspolaganju. Ukratko, PET/KT je tehnika za snimanje koja pokazuje funkcije organa i tkiva u ljudskom telu na metabolitičkom nivou. Kombinacijom PET(pozitronske emisione tomografije) i KT (kompjuterske tomografije), obezbeđujuse detaljne anatomske informacije. PET/KT je osobeno upotrebljavan u onkologiji da bi se identifikovali tumori, i opredelila rasprostranjenost tumora, nephodni za planiranje radioterapije, za procenu reakcije pacijenta koji je na lečenju. Ovaj aparat je dostupan pacijentima u bolnici “Ađibadem Sistina”. Upotreba ove dijagnostičke metode u svetu se ne ograničava samo na onkologiju. PET/KT, takođe, igra ključnu ulogu u određivanju epileptičnog fokusa, kod neuroloških slučajeva kao što je Alchajmerova bolest, i u potrazi za živim tkivima u srcu,posle srčanog udara. Na taj način započinje nova era u dijagnosticiranju i lečenju nekih neuroloških i kardioloških oboljenja.

U kojoj fazi kancera se koristi PET/KT?

PET/KT ZA RANU DIJAGNOZU

PET/KT nudi značajnu prednost u ranoj dijagnozi. On nudi mogućnost da se identifikuju mnoga narušavanja u njihovim početnim fazama. U periodu pre nego što se PET/KT pojavio, utvrđivanje, dali su limfni čvorovi zahvaćeni tumorom, bilo je moguće jedino putem biopsije, dok se danas, primenom PET/KT to utvrđuje uz veliku stopu preciznosti. U PET/KT snimcima se mogu primetiti i mali tumori koji su prečnika 5mm, zato što se informacije o telu pacijenta dobijaju preko snimaka dobijenih pomoću naprednih kompjuterskih sistema. PET/KT, koristeći povećani glikozni metabolizam, koji je karakteristika kancerogenih ćelija, olakšava uspostavljanje brze i sigurne dijagnoze na bilo kakvim uzorcima.

PET/KT prilikom metastaze

PET/KT takođe nudi značajnu prednost u određivanju dali se bolest širi u susednim tkivima ili limfnim čvorovima, odnosno dali postoji metastaza ili ne. Budući da se celo telo istovremeno povrgava pregledu, zahvaljujući snimcima napravljenim uz pomoć PET/KT, takođe  može da se proceni dali se kancer proširio i na druge organe. Zbog togajePET/KT  povoljan zautvrđivanje dali je bolest lokalnog karaktera ili je podložna širenju, preciznije, dali je tumor u plućima proširen na ostale unutrašnje organe, nadbubrežne žlezde ili limfnih čvorova (dali postoje metastaze ili ne), drugim rečima, za opredeljenje stadijuma bolesti.

PET/KT nakon lečenja

Mnoge vrste kancera se mogu izlečiti ukoliko se uspostavi rana dijagnoza. Na primer 5-godišnja stopa preživljavanja kod pacijenata kod kojih je dijagnosticiran kancer na dojci u ranoj fazi iznosi iznad 80%. PET/KT zauzima značajno mesto u dijagnostici tumora budući da obezbeđuje detaljne informacije o tumoru. PET omogućava analizu metabolizma tkiva na osnovu čega se može utvrditi dali je lezija, čije je anatomsko prisustvo već utvrđeno, maligna ili benigna. Takođe, PET se može koristiti i za praćenje odgovora na terapiju kod malignih bolesti. Na primer, u slučaju limfoma, limfni čvorovi koji rastu mogu se umanjiti lečenjem, ali postoje slučajevi kada ne mogu biti potpuno odstranjeni. U mnogim slučajevima limfni čvorovi, nakon lečenja, mogu ostati malo povećani . Kada je reč o utvrđivanju dali još postoji aktivna bolest u ovim čvorovima ili je bolest potpuno eliminisana, PET/KT je najvažniji metod za praćenje terapijskog odgovora. Prema tome, PET/KT omogućava precizno određivanje lokacije limfnih čvorova, i odgovara na pitanje dali je aktivna bolest još prisutna i dali postoji adekvatan odgovor na lečenje. Sa ovim karakteristikama PET/KT igra značajnu ulogu u uspostavljanju rane i blagovremene dijagnoze, kao i u praćenju lečenja malignih bolesti. Primena ovog principa u radu, obezbeđuje uspešne rezultate lečenja, i praćenja pacijenata obolelih od kancera. Ovakav prilaz lečenju obolelih od karcinoma, kao deo zdravstvene grupacije “Adžibadem" je prioritet u bolnici “Adžibadem Sistina”, ”.

JESTE LI ZNALI DA?

• PET/KT otkriva razne vrste kancera, srčanih i neurološkuh oboljenja. Njegovom primenom se eliminiše potreba za dopunska ispitivanja i dijagnostičke procedure.
• PET/KT je bezbedan.
• Samo jedna primena PET/KT zamenjuje primenu velikog broja drugih ispitivanja
• PET/KT prikazuje sve organske sisteme u samo jednom snimku.
• PET/KT obezbeđuje rano dijagnosticiranje mnogih bolesti za razliku od ostalih metoda.
• PET/KT prikazuje težinu bolesti i reakciju tela na sprovedeni tretman.
• PET/KT obezbeđuje važne informacije vezanih za planiranje lečenja.

Klinički slučajevi kod kojih se primenjuje PET/KT

• KARCINOM PLUĆA
• LIMFOMI
• KARCINOM ŠTITNJAČE
• KARCINOM DOJKE
• KARCINOM PANKREASA
• KARCINOM DEBELOG CREVA
• MELANOM
• TUMORI NA MOZGU
• DRUGA PODRUČJA PRIMENE

NOVOSTI & DOGAĐAJI

Magnetna rezonanca 3 tesla donosi novu eru u dijagnostici, Dr. Dusko Mihajloski

Investicija u najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu 3 tesla je još jedna potvrda opredeljenja „Adžibadem Sistine“ da bude lider u regionu. Od… Read More

MRI 3 Tesla - NOVA ERA U DIJAGNOSTICI

MRI 3 Tesla predstavlja najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu, koji je za prvi put…

Radiohirurgija na revolucionarnom TRILOGY jedino u „Adžibadem Sistini“

Radiohirurgija je vrsta zračne terapije pomoću koje se tretiraju tumori, najčešće u…

SVEDOČANSTVA

Ljudskost je zaštitni znak „Adžibadem Sistine“

izvor: Hello Magazin Svi je obožavaju, dive joj se i vole je. Ali tek kad je lično upoznate shvatite zašto. Jednostavno vas začara svojom posebnom… Read More

ONLINE PRINTS

Click to view publications

Language